Smoothies voor extra weerstand

Weerstand booster smoothie

Smoothies kunnen je weerstand een boost geven door de juiste mix aan fruit en groente! Gezonde smoothies zitten namelijk vol met vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Bovendien zijn smoothies gemakkelijk en snel te maken. Win-win dus! Wij geven je 3x recepten voor weerstand booster smoothies om je immuniteit te verhogen. Want hoe hoger je weerstand, hoe beter je bestand bent tegen ziektes. 

‘A smoothie a day keeps the doctor away!’

Een ongezonde leefstijl met stress, te weinig lichaamsbeweging en slaapgebrek verlagen allemaal je weerstand. Vooral ongezonde voeding is slecht voor je weerstand. Je lichaam heeft voldoende voedingstoffen uit voeding nodig om je afweersysteem op peil te houden of te verhogen. Wil je op een lekkere en makkelijke manier gezonder eten? Ga dan aan de slag met de smoothie recepten onderaan deze blog!


Je immuniteit boosten met vitamines, antioxidanten en vezels in smoothies

Gezonde smoothies zitten vol vitamines, antioxidanten en vezels. Maar waarom zijn deze eigenlijk nodig voor een goede weerstand?

1. Vitamines

Met voldoende vitamines en mineralen houdt je ziektes zoveel mogelijk buiten de deur. Met name vitamine C, vitamine A en vitamine B11 (foliumzuur) spelen een belangrijke rol in je afweersysteem. Van vitamine C is zelfs aangetoond dat deze de intensiteit en duur van griep en verkoudheid kan verminderen. Ook ijzer zorgt voor een goede weerstand en bezorgt het lichaam energie. Wat eten? Simpel: genoeg groente en fruit! 

2. Antioxidanten

Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Daarnaast werken Antioxidanten ontstekingsremmend. Bekende antioxidanten zijn vitamine C, vitamine E, zink en selenium. Wat eten? Felle en diepgekleurde voeding bevat veel antioxidanten. Antioxidanten zorgen namelijk voor de opvallende kleuren. Met bessen, frambozen, aardbeien, bieten, wortelen zit je goed! Ook Gember en Kurkuma staan bekend om hun antioxiderende werking. 

3. Vezels

Een deel van ons immuunsysteem zit in onze darmen. Daarom is een gezonde darmflora ook belangrijk voor je weerstand. Voeding met voldoende vezels houdt je darmflora gezond. Denk aan volkerenproducten, groente, fruit maar bijvoorbeeld ook aan yoghurt.


3x weerstand smoothies: boost jouw immuunsysteem!

Smoothies verhogen je weerstand door al het goeds uit fruit en groente aan je dieet toe te voegen. Groene smoothies zijn niet alleen gezond maar ook super gemakkelijk en snel te maken. Ga lekker aan de slag met deze drie super gezonde smoothie recepten:

Boerenkool smoothie

150-200 ml sinaasappelsap

handje boerenkool

2 kiwi’s

halve banaan

scheutje yoghurt

vitamine c, foliumzuur

vezels, vitamine C, ijzer, kalium en magnesium

vitamine C, B, E

vitamine C, B, vezels, kalium, magnesium

pro-biotica

Deze smoothie zit vol vitamine C! Natuurlijk zijn sinaasappels en kiwi’s echte vitamine C bommen, maar wist je dat boerenkool meer vitamine C bevat dan bijvoorbeeld sinaasappels? Ook is boerenkool rijk aan ijzer en vezels, wat goed is voor de darmen. Bovendien zit yoghurt vol goede bacteriën (probiotica), die ook kunnen helpen je darmflora te versterken.

Oranje power smoothie

150-200 ml sinaasappelsap

100 gr. mango

2 / 3 wortels

stukje kurkuma of 1 tl poeder

munt naar smaak

Vitamine C

Betacaroteen, vitamine C, Antioxidanten

Betacaroteen, vezels

Antioxidanten, vitamine A, B, C

Vitamine C, A, E

Tip’ voeg zwarte peper toe voor een betere opname van kurkuma in de darmen

Deze  smoothie dankt zijn oranje kleur aan o.a. betacaroteen (provitamine A), die in het lichaam omgezet wordt in vitamine A. Vitamine A wordt ook wel de anti-infectievitamine genoemd. Daarnaast bevat deze smoothie ontstekingsremmende ingrediënten, antioxidanten en vezels die je immuunsysteem een echte boost geven. Vooral naar de heilzame werking van kurkuma is veel onderzoek gedaan!

Biet it smoothie

150-200 ml Appelsap                        

50 gr aardbei

50 gr. blauwe bes

1 biet

stukje gember

sap van kwart citroen

Antioxidanten, vitamine A en C

Foliumzuur en vitamine C

Antioxidanten, vitamine A,B en C

Foliumzuur, vitamine C, vezels

Antioxidanten

Vitamine C

De dieprode kleur van deze smoothie is niet alleen prachtig maar ook gezond! De antioxidanten aanwezig in de blauwe bes en biet leveren namelijk een grote bijdrage aan deze felle kleur. Ook bevat deze smoothie veel Vitamine C die de vorming van  witte bloedcellen bevordert, een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem.  En wist je dat bieten en aardbei veel foliumzuur, oftewel vitamine B11, bevatten? Deze smoothie is een echt weerstandbommetje!

Waar moet je op letten bij het blenden?:

  • Voeg eerst vloeistof toe, bladgroenten en de bevroren en overige ingrediënten volgen als laatste. Blend je smoothie op lage stand, voer de snelheid op en blend ongeveer 30 seconden.
  • Is je smoothie te dik geworden? Doe er een scheutje water of ander vloeistof bij! Oefening baart kunst.
  • Wissel de ingrediënten ook eens af (spinazie voor boerenkool, ananas voor mango of framboos voor aardbei): you can’t go wrong!

Hopelijk kan je aan de slag met deze smoothies om je weerstand te boosten. Wil je meer handige tips en trucs voor het maken van smoothies of ben je op zoek naar meer gezonde smoothie recepten? Check de links hieronder.
Wist je trouwens dat Kombucha ook erg goed is voor je gezondheid?

Aanbevolen artikelen

Een perfecte smoothie maken doe je zo!

Groene smoothie recepten

Smoothiebar huren

3x weerstand smoothies: boost je gezondheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *