Weerstand smoothies voor extra immuniteit

Weerstand booster smoothie

Smoothies kunnen je weerstand een boost geven door de juiste mix aan fruit en groente! Gezonde smoothies zitten namelijk vol met vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Bovendien zijn smoothies gemakkelijk en snel te maken. Win-win dus! Wij geven je 3x recepten voor weerstand smoothies om je immuniteit te verhogen. Want hoe hoger je weerstand, hoe beter je bestand bent tegen ziektes. 

‘A smoothie a day keeps the doctor away!’

Een ongezonde leefstijl met stress, te weinig lichaamsbeweging en slaapgebrek verlagen allemaal je weerstand. Vooral ongezonde voeding is slecht voor je weerstand. Je lichaam heeft voldoende voedingstoffen uit voeding nodig om je afweersysteem op peil te houden of te verhogen. Wil je op een lekkere en makkelijke manier gezonder eten? Ga dan aan de slag met de smoothie recepten onderaan deze blog!


Je immuniteit boosten met vitamines, antioxidanten en vezels in smoothies

Gezonde smoothies zitten vol vitamines, antioxidanten en vezels. Maar waarom zijn deze eigenlijk nodig voor een goede weerstand?

1. Vitamines

Met voldoende vitamines en mineralen houdt je ziektes zoveel mogelijk buiten de deur. Met name vitamine C, vitamine A en vitamine B11 (foliumzuur) spelen een belangrijke rol in je afweersysteem. Van vitamine C is zelfs aangetoond dat deze de intensiteit en duur van griep en verkoudheid kan verminderen. Ook ijzer zorgt voor een goede weerstand en bezorgt het lichaam energie. Wat eten? Simpel: genoeg groente en fruit! 

2. Antioxidanten

Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Daarnaast werken antioxidanten ontstekingsremmend. Bekende antioxidanten zijn vitamine C, vitamine E, zink en selenium. Wat eten? Felle en diepgekleurde voeding bevat veel antioxidanten. Antioxidanten zorgen namelijk voor de opvallende kleuren. Met bessen, frambozen, aardbeien, bieten en wortelen zit je goed! Ook gember en kurkuma staan bekend om hun antioxiderende werking. 

3. Vezels

Een deel van ons immuunsysteem zit in onze darmen. Daarom is een gezonde darmflora ook belangrijk voor je weerstand. Voeding met voldoende vezels houdt je darmflora gezond. Denk aan volkerenproducten, groente, fruit maar bijvoorbeeld ook aan yoghurt.


3x weerstand smoothies: boost jouw immuunsysteem!

Smoothies verhogen je weerstand door al het goeds uit fruit en groente aan je dieet toe te voegen. Groene smoothies zijn niet alleen gezond maar ook super gemakkelijk en snel te maken. Ga lekker aan de slag met deze drie super gezonde smoothie recepten op je weerstand te boosten.

Boerenkool weerstand smoothie

Ingrediënten voor 1 smoothie:

 • 150-200 ml Sinaasappelsap (Vitamine C, Foliumzuur)
 • handje Boerenkool (Vezel, Vitamine C, IJzer, Kalium, Magnesium)
 • 2 Kiwi’s (Vitamine C, B, E)
 • Halve Banaan (Vitamine C, B, Kalium, Magnesium, Vezels)
 • Scheutje Yoghurt (Pro-biotica)

Deze smoothie zit vol vitamine C! Natuurlijk zijn sinaasappels en kiwi’s echte vitamine C bommen, maar wist je dat boerenkool meer vitamine C bevat dan bijvoorbeeld sinaasappels? Ook is boerenkool rijk aan ijzer en vezels, wat goed is voor de darmen. Bovendien zit yoghurt vol goede bacteriën (probiotica), die ook kunnen helpen je darmflora te versterken.

Oranje power smoothie

oranje smoothie

Ingrediënten voor 1 smoothie:

 • 150-200 ml Sinaasappelsap (Vitamine C)
 • 100 gr. Mango (Betacaroteen, Vitamine C, Antioxidanten)
 • 50 gr. Aardbei (Foliumzuur, Vitamine C)
 • 2 of 3 Wortels (Betacarateen, Vezels)
 • stukje Kurkuma of 1 tl poeder (Antioxidanten, Vitamine A, B, C)
 • Munt naar smaak (Vitamine C, A, E)

Tip: voeg zwarte peper toe voor een betere opname van kurkuma in de darmen.

Deze smoothie dankt zijn oranje kleur aan o.a. betacaroteen (provitamine A), die in het lichaam omgezet wordt in vitamine A. Vitamine A wordt ook wel de anti-infectievitamine genoemd. Daarnaast bevat deze smoothie ontstekingsremmende ingrediënten, antioxidanten en vezels die je immuunsysteem een echte boost geven. Vooral naar de heilzame werking van kurkuma is veel onderzoek gedaan! Dus zeker een goeie keuze als je je weerstand een handje wilt helpen.

Biet it smoothie

Ingrediënten voor 1 smoothie:

 • 150-200 ml Appelsap (Antioxidanten, Vitamine A, C)                      
 • 100 gr Aardbei (Foliumzuur, Vitamine C)
 • 50 gr. Blauwe bes (Foliumzuur, Vitamine C)
 • 1 Biet, voorgekookt (Foliumzuur, Vitamine C, Vezels)
 • Halve banaan (Kalium, Magnesium, Vezels, Vitamine C, B)
 • stukje Gember (Antioxidanten)
 • sap van kwart Citroen (Vitamine C)

De dieprode kleur van deze smoothie is niet alleen prachtig maar ook gezond! De antioxidanten aanwezig in de blauwe bes en biet leveren namelijk een grote bijdrage aan deze felle kleur. Ook bevat deze weerstand smoothie veel Vitamine C die de vorming van de witte bloedcellen bevordert, een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem. En wist je dat bieten en aardbei veel foliumzuur, oftewel vitamine B11, bevatten? Deze smoothie is een echt weerstandbommetje! Serveer met een blaadje munt en voilà!

Tip: Vervang appelsap door een appel met 200 ml water te blenden. Dit bevat minder suiker en meer vezels waardoor je minder een suikerpiek creëert.

Tips voor het blenden

 • Voeg eerst vloeistof toe, bladgroenten en de bevroren en overige ingrediënten volgen als laatste. Blend je smoothie op lage stand, voer de snelheid op en blend ongeveer 30 seconden.
 • Is je smoothie te dik geworden? Doe er een scheutje water of ander vloeistof bij! Oefening baart kunst.
 • Wissel de ingrediënten ook eens af (spinazie voor boerenkool, ananas voor mango of framboos voor aardbei): you can’t go wrong!

Hopelijk kan je aan de slag met deze smoothies om je weerstand te boosten. Vind meer handige tips en trucs voor het maken van een smoothie of laat je inspireren door onze gezonde smoothie recepten?

Lees ook

Een perfecte smoothie maken doe je zo!

Groene smoothie recepten

Smoothiebar huren

Waarom Kombucha gezond is

Weerstand smoothies! Kan jou weerstand wel een boost gebruiken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: