Een perfecte smoothie maken in 7 stappen
Een perfecte smoothie maken is zo veel meer dan alleen yoghurt, fruit en ijs in de blender gooien. Een goede smoothie zit namelijk vol verse, gezonde ingrediënten en heeft de juiste balans in smaak, kleur en textuur. Met de juiste ingrediënten maak je jouw smoothie niet alleen super lekker maar ook super voedzaam!
Met onze tips and trics kan jij je eigen perfecte smoothie maken!
Een perfecte smoothie maken met de juiste ingrediënten
De perfecte smoothie maken is natuurlijk een kwestie van smaak. Ga jij bijvoorbeeld het liefst voor zoet en romig of vind je een frisse, zurige smoothie het lekkerst? Het mooie aan smoothies maken is: je kan alle kanten op door het simpelweg toevoegen of weglaten van de juiste ingrediënten.
Het basis recept voor een perfecte smoothie maken:
- 150-200 ml vloeistof
- 150 gram fruit
- handvol groen
Maar een echt gezonde smoothie maak je alleen met goede ingrediënten. Gebruik dus gezonde, verse en het liefst onbewerkte producten en vermijd premade smoothiemixes. Smoothies maken met bevroren fruit is wel een goeie optie: de voedingstoffen blijven namelijk behouden door het invries proces en je smoothie is gelijk lekker koud en dik.
Doorloop de 7 stappen om jouw perfecte smoothie te maken:
1. Kies je fruit
Kies één of twee soorten fruit. Gebruik ongeveer 150 gram fruit of bijvoorbeeld één banaan voor het maken van één smoothie. Zowel vers als bevroren fruit is geschikt. Onze favorieten:
- Mango (het meest geliefde fruit in smoothies!)
- Banaan (super geschikt voor smoothies: maakt zoet en romig!)
- Aardbei
- Ananas
- Framboos
- Bessen
- Kiwi
- Banaan
Ga ook voor het seizoensfruit: goedkoop en beter voor het milieu. Heb je rijper fruit wat al langer in de fruitschaal ligt of er minder mooi uit ziet? Perfect voor in je smoothie! Voor een super gezonde smoothie met weinig suiker blend je meer groente dan fruit door je smoothie (verhouding 80% / 20%).
2. Kies je smoothie basis
Een smoothie maken begint altijd met een vloeistof als basis. Ga uit van gemiddeld 150 -200 ml vloeistof per smoothie (afhankelijk van hoeveel sap er al in je fruit / groente zit). Kies bijvoorbeeld uit:
- Appelsap
- Sinaasappelsap
- Yoghurt
- Melk
De gezondere opties :
- Water
- Kokosmelk / kokoswater
- Plantaardige melk (zoals amandelmelk)
3. Een groene smoothie maken
Een handvol groen in je smoothie is een gemakkelijke manier om een extra portie groente binnen te krijgen. Ben je een groentje op het gebied van groene smoothies? Begin dan met iets milds zoals spinazie of boerenkool (je proeft er minder van dan je misschien in eerste instantie denkt!). Laat de stelen achterwege voor minder aanwezige smaak. Wil je eens iets anders dan groene bladgroenten? Probeer eens: komkommer, biet, wortel, bleekselderij of (voorgekookte) zoete aardappel, pompoen of bloemkool. Check ook onze blog met groene smoothie recepten!
4. Je smoothie romig maken
Houd je van een dikke, romige smoothie? Voeg dan gezonde vetten toe die je smoothie ook nog eens extra voedzaam maken. De avocado is jouw vriend! In datzelfde rijtje kies je voor kokosmelk noten- / zadenboter of bijvoorbeeld chiazaad en spirulina voor de omega 3 vetten. Ideaal voor een gezonde en vullende ontbijtsmoothie! Havermout, ijsklontjes, banaan en mango geven ook een dikkere structuur aan je smoothie.
5. Boost je smoothie
Breng je smoothie naar het volgende niveau door het toevoegen van kruiden en ‘superfoods’. Gedroogd of in poedervorm, boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten en allemaal hun eigen specifieke gezondheidsvoordelen. Onze favorieten:
- gember
- cacao (nibs)
- kurkuma
- matcha (groene thee)
- acai
- spirulina
- chiazaad
- hennepzaad
Blend ze door je smoothie of top je smoothie ermee af. Denk ook eens aan het toevoegen van verse kruiden zoals munt of peterselie, havermout voor de extra vezels en proteïne poeder voor de extra eiwitten.
6. De kleur van je smoothie
Het oog wil ook wat dus de perfecte smoothie ziet er ook perfect uit. Voorkom de welbekende ‘bruine smoothie’ door rood fruit niet met groene groente te mengen (groen + rood maakt bruin). Blend daarom je groene groente dus met (voornamelijk) geel fruit. Je kan prachtige kleuren tevoorschijn toveren: mix biet of framboos door je smoothie voor een dieprode kleur. Spirulina maakt extra groen en kurkuma accentueert de gele kleur van je smoothie.
7. De smoothie blenden
Om ervoor te zorgen dat alle ingrediënten goed worden gemixt tot een mooie gladde smoothie zonder de blender te oververhitten, ga je de ingrediënten in lagen toevoegen. Voeg eerst vloeistof toe, bladgroenten en de bevroren en overige ingrediënten volgen als laatste. Blend je smoothie op lage stand, voer de snelheid op en blend ongeveer 30 seconden.
Smoothie tip van de experts:
Maak de blender direct na gebruik schoon. Niks is aangekoekt en alle resten spoelen nog makkelijk weg met water. Easy Peasy!
SMOOTHIETIME! Veel plezier met een perfecte smoothie maken! Laat jouw tips achter in de comments.
Aanbevolen Artikelen
3x makkelijke smoothies voor thuis!
Gezonde smoothie met Mango, Aardbei en Komkommer
Groene smoothie recepten
Een smoothiebar huren