chocolade smoothie

Gezonde chocolade smoothie

Een gezonde chocolade smoothie? Ja, die bestaat! Natuurlijk gaan er geen chocoladerepen in je smoothie, die bevatten namelijk veel suiker en boter. Maar chocolade is gemaakt van een heel gezond ingrediënt: cacaobonen. Door cacao toe te voegen aan je smoothie blijft het gezond en krijgt het een heerlijke chocolade smaak. Wij hebben 3 lekkere chocolade smoothie recepten met cacao voor je op een rijtje gezet. 

Waar komt cacao vandaan?

Cacao is afkomstig van een cacaoboom. Deze bomen groeien goed in landen met een vochtig klimaat rond de evenaar. De landen waar momenteel de meeste cacaobomen groeien zijn Nigeria, Brazilië, Ivoorkust, Indonesië en Ghana. Na het oogsten wordt het cacao gedroogd en zijn ze klaar om vervoert te worden naar chocola producerende landen, waaronder Nederland. 

Hoe gezond is cacao?

Cacao bevat zelfs in kleine hoeveelheden veel vitamines en mineralen. Daarnaast kan het ook ernstige ziektes voorkomen. Zo zit er in cacao veel flavonoïden wat een sterke soort antioxidant is. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen agressieve stoffen en verminderen zo het risico om vaker ziek te worden. Cacao bevat ook vele belangrijke mineralen die nodig zijn voor de stofwisseling, zoals magnesium, koper en ijzer. Naast mineralen en antioxidanten zit er in cacao fenylalanine. Dit wordt door je lichaam omgezet naar dopamine wat je geluksgevoel en concentratievermogen verhoogd. 

De voordelen van cacao

De geur van cacao verlaagt het stressgevoel. De geur van cacao werkt namelijk voor veel mensen heel ontspannend en helpt bij een goede nachtrust. Cacao kan ook helpen met het afvallen. Het vermindert je eetlust en als je het met mate eet ondersteund het je lichaam met het gezond houden. Daarnaast houdt cacao je bloedsuikerspiegel goed in balans. 

Cacao is dus eigenlijk heel gezond en handig voor je lichaam. Cacao van zichzelf een bittere smaak maar gelukkig kan je cacao wel op een lekkere manier toevoegen aan je smoothie met deze onderstaande recepten.

Chocolade Smoothie recepten

Ga zelf aan de slag met deze drie smoothie recepten. Maar wil je eerst weten hoe je überhaupt een goede smoothie maakt? Bekijk dan onze blog Een perfecte smoothie maken in 7 stappen.

Chocolade smoothie met biet

Ingrediënten voor 1 persoon:

1 banaan

1 rode biet

1/4 courgette

1 el ongezoete cacaopoeder

1/2 tl kaneel

200 ml ongezoete amandelmelk

Romige avocado chocolade smoothie

Ingrediënten voor 1 persoon:

1/2 avocado

1/3 courgette

75 gram blauwe bessen

200 gram mango

1 el ongezoete cacaopoeder

200 ml ongezoete kokosmelk

1 el honing (optioneel voor een zoetere smaak)

Banaan chocolade smoothie

Ingrediënten voor 1 persoon:

1 banaan

75 gram blauwe bessen

Handje verse spinazie (ongeveer 40 gram)

1 el chiazaad

1 el ongezoete cacaopoeder

2 medjool dadels

100 ml ongezoete kokosmelk

100 ml ongezoete amandelmelk

Eventueel kan je bij de banaan chocolade smoothie 1 tl kokosrasp als topping toevoegen en bij de andere twee smoothies 1 el hennepzaad als topping gebruiken voor extra eiwitten.

Cacao is heel goed voor je, maar er zijn nog wel enkele mythes rondom cacao. Zo zou cacao verslavend werken en een drogend effect hebben wat je ‘high’ zou maken. Dit is echter niet waar. Cacao bevat geen suiker en is vetarm waardoor er geen verslavend effect bij cacao is. Cacao bevat een kleine hoeveelheid cafeïne maar om hiervan het effect te zien zou je in één keer 12 kg cacao moeten eten. Cacaopoeder zorgt ten slotte ook niet voor acné, je kan dus gerust de cacaopoeder in pure vorm eten. 

Cacao toevoegen aan je smoothie is de ideale manier om toch een gezonde en lekkere chocolade smoothie te maken. Wil je liever een andere smoothie? Op onze site vind je nog genoeg andere recepten voor heerlijke gezonde smoothies

Lees ook

Spinazie smoothie recepten – met de gezondse bladgroente die er bestaat!
Smoothies met melk – Maak een gezonde milkshake!
Smoothiebar huren

Chocolade smoothie gemaakt van cacao voor een heerlijke chocolade smaak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: