Kokosmelk smoothie
Kokosmelk smoothie

Do you like Piña Colada? Wij wel en vooral door de romige kokosmelk! Onze signature Piña Colada smoothie met kokosmelk is altijd een hit op locatie. Een kokosmelk smoothie is echt super lekker romig en vol gezonde voedingsstoffen en vetten! Kokosmelk is trouwens een mengsel van het vruchtvlees en het sap en niet het kokoswater wat in de kokosnoot zit, wat veel mensen wel denken. In dit artikel gaan we in op de gezondheidsvoordelen van kokosmelk en delen we onze tips en beste kokosmelk smoothie recepten.

Weetjes kokosmelk:

– zit vol vitamine B,C en E, antioxidanten en de mineralen magnesium, kalium en ijzer
– is gemaakt van het vruchtvlees en het sap
– bevat vetten waardoor je snel een ‘vol’ gevoel krijgt, ideaal in je ontbijt smoothie
– wordt een vaste substantie bij lagere temperaturen

Hoe gebruik je kokosmelk in je smoothie?

Voor één smoothie is een scheutje kokosmelk genoeg, zo’n 100 ml. Let op; kokoswater is een ander product. Ook lekker voor in de smoothie trouwens. Sommige varianten kokosmelk hebben een vaste vorm of laag. Dit komt omdat het vet in de kokosmelk stolt bij lage temperaturen. Je krijgt het weer vloeibaar door goed door te roeren of even au bain-marie te verwarmen. Natuurlijk kan je ook kokosmelk kopen die al vloeibaar is, hier is vaak een stofje aan toegevoegd om te voorkomen dat de vetten stollen. Handig!

Vitamines en mineralen

Kokosmelk is een romige, voedingsrijke vloeistof die dus wordt gemaakt van het vlees in de kokosnoot. De kokosmelk bevat vitamine B, C en E. Vitamine B zorgt voor de energie in de cellen. Vitamine C en E verbeteren het immuunsysteem. Daarnaast bevat het ook nog verschillende soorten mineralen zoals magnesium, kalium, en ijzer. Magnesium is belangrijk voor het reguleren van het hartritme en de zenuwcellen. Kalium zorgt voor het behouden van de weefsels van het hart, de nieren, de hersenen en de spieren. IJzer maakt rode bloedcellen en zorgt voor het vervoer van zuurstof door het lichaam.

Antioxidanten 

Kokosmelk is naast vitaminen en mineralen ook rijk aan antioxidanten. Deze stoffen bestrijden vrije radicalen en verkleinen de kans op blijvende schade in je lichaam. Deze vrije radicalen zouden in verband staan met de ontwikkeling van ziektes waaronder kanker, hart- en vaatziekten en Alzheimer. Antioxidanten kunnen helpen bij het herstellen van eerdere schade aan het lichaam en kunnen het verouderingsproces vertragen. Kokosmelk zou je daarom eventueel kunnen toevoegen aan je dieet vanwege de antioxidanten. 

Verzadigd vet 

Kokosmelk zit vol met vitaminen, mineralen en antioxidanten, maar toch ziet het Voedingscentrum kokosmelk niet als een aanbevolen voedingsproduct. Dit komt omdat kokosmelk een hoog gehalte heeft aan verzadigd vet wat kan bijdragen aan hart- en vaatziekten. Het mooie is dat je maar een klein scheutje nodig hebt in je smoothie. Als je af en toe een smoothie met kokosmelk drinkt is dat geen enkel probleem en kan je nog wel van de gezondheidsvoordelen profiteren. Het voordeel van de verzadigde vetten is ook dat je er snel een ‘vol’ gevoel krijgt. Op een smoothie met 100 ml kokosmelk kan je zeker een paar uur vooruit.

Kokosmelk smoothie recepten 

Wij hebben 4 lekkere smoothie recepten met kokosmelk op een rijtje gezet. 

Is dit de eerste smoothie die je maakt of zou je wel wat extra hulp willen/ kunnen gebruiken bij het maken van de smoothie? Lees dan ons blog over het maken van de perfecte smoothie. Daar begeleiden wij jou met het maken van een heerlijke smoothie in 7 stappen. 

Piña colada smoothie

Ingrediënten voor 2 smoothies:

100 ml kokosmelk

125 ml sinaasappelsap

Halve banaan

¼ ananas (bevroren of vers)

Sap halve limoen

Mango kokosmelk smoothie

Ingrediënten voor 2 smoothies:

150 ml kokosmelk

Goede scheut yoghurt

250 gr mango

100 gram ananas

handvol spinazie

1cm gember

Kokosmelk ontbijt smoothie

Ingrediënten voor 2 smoothies:

100 ml kokosmelk

scheut yoghurt / kwark

150 gr framboos (kan bevroren)

1 banaan

2 eetlepels havermout

Aardbeien kokos smoothie 

100 ml kokosmelk

150 ml sinaasappelsap

150 gram aardbeien

100 gram mango

halve banaan

Als topping kan je eventueel ook geraspte kokos gebruiken. Tip: is je smoothie te dik, voeg meer vloeistof toe.

Probeer een kokosmelk smoothie: Heerlijk romig en gezond!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: