oranje smoothie

Oranje smoothie – recept

Een echte Oranje smoothie voor tijdens de Nederlandse feestdagen. Op Nederlandse feestdagen zoals Koningsdag of 5 mei gaan we met z’n allen massaal in het oranje gekleed. We dossen ons uit met oranje shirts, petjes, sjaals, pruiken en vlaggetjes op de wangen en versieren hele straten met oranje vlaggetjes en slingers. En als het Nederlands elftal speelt op een EK of een WK gaan we natuurlijk helemaal op in de oranje gekte. 

Vaak worden er ook ongezonde snacks gegeten. Maar wij hebben een alternatief: ruil die old-skool tompouce in voor een lekkere gezonde smoothie als het land oranje kleurt.

(tekst gaat verder onder recept)

Ingrediënten voor 2 personen:
  • Sap van 10 mandarijnen
  • 1 mango (+/- 250 gr.)
  • 75 gram wortel
  • 100 gram aardbeien
oranje smoothie
Bereiding:

Natuurlijk kunnen echte Hollandse mandarijnen niet missen in deze oranje smoothie. Pers of knijp 10 mandarijnen uit in een blender. Je kan ze eventueel ook schillen en in zijn geheel erin gooien. Kies je voor de laatste optie, voeg dan ongeveer 300 ml water toe. Schil en snijd de mango (of gebruik bevroren mango). Snijd de wortel in kleine stukken om de blender vast een handje te helpen. Wortel laat zich namelijk iets lastiger blenden dan zacht fruit. Gooi de aardbeien, kroontjes en al (het is ten slotte koningsdag en ze zijn gezond) met de overige ingrediënten in de blender. Blend de smoothie mooi glad in ongeveer 30 sec. en serveer hem in leuke glazen. Rietje en vlaggetje erin en het feest kan beginnen!

Gebruik bevroren fruit of ijsklontjes om de smoothie lekker koud te serveren. Check onze overige tips bij het maken van een smoothie.

EK Voetbal 2021

Nu het EK gaat beginnen willen we onze Oranje leeuwen natuurlijk op allerlei manieren aanmoedigen. Hele straten zijn al oranje versierd en zondag 13 juni begint het EK voor Nederland dan ook echt. Hoe leuk is het dan als jij je vrienden uitnodigt om bij jou voetbal te komen kijken en ze deze heerlijke Oranje smoothie voor zet? Zo kan je het Nederlands Elftal aanmoedigen en gezond genieten tegelijk!

Koningsdag smoothie 2021

Dit jaar gooit Corona helaas (weer) roet in ons oranje feestje en zullen we koningsdag niet al hossend door de straten of op een festival met vrienden vieren. Des te meer reden om zelf de slingers op te hangen en er thuis een oranje feestje van te maken. Dit smoothie recept kan je makkelijk thuis maken. Dus zet je Nederlandstalige muziek op, trek je oranje shirt aan en trakteer jezelf op deze heerlijke oranje smoothie!

Koningsgezinde wortel

Wortels waren er oorspronkelijke in allerlei kleuren. Tegenwoordig is vooral de oranje wortel bekend bij het grote publiek. Er bestaan verschillende theorieën over waarom dit zo is. Maar deze vinden wij met Koningsdag toch écht de leukste:

Toen de familie van Oranje aan de macht kwam in de 17de eeuw, werd oranje echt een trend kleur. Sinaasappels waren in die tijd nog erg duur en kwamen uit landen als Spanje. Nederland was zelf de grootste producent van wortels in alle kleuren ter wereld. Maar veel Nederlandse boeren besloten in die tijd om ons nieuwe koningshuis te eren, en alleen nog maar oranje wortels te gaan verbouwen. En daarom kennen wij tegenwoordig vooral de oranje wortel.

Oranje smoothie vol bèta-caroteen

Als je een échte oranje smoothie wilt, dan is wortel wat ons betreft hét ingrediënt wat niet mag ontbreken. De oranje kleur van wortels is afkomstig van bèta-caroteen.

Bèta -caroteen wordt door ons lichaam omgezet in vitamine A en helpt om beter te zien in het licht en donker en ondersteunt een goede weerstand. Een teveel aan deze oranje stof in je lichaam kan zelfs een oranje verkleuring van de huid veroorzaken door een ophoping va beta-caroteen in het bloed. Maar maak je geen zorgen, met deze smoothie zal dat zeker niet gebeuren.

Leuk weetje:
oranje smoothie

Shakes on Wheels is haar smoothie avontuur begonnen op koningsdag. In 2014 stonden we voor het eerst met een shake kraam op de Uitmarkt in Utrecht. We maakte 1 smaak; yoghurt banaan. Dat liep als een trein en de bananen waren niet aan te slepen. Het was voor ons toen een soort test voordat we echt wilde gaan starten met Shakes on Wheels. En die test was dus heel geslaagd!

Heb jij deze heerlijke oranje smoothie ook zelf gemaakt? Deel jouw smoothie en de creatieve manier waarop jij toch koningsdag viert via social media en tag ons. Natuurlijk wel in je oranje outfit!

Lees ook

Hoe maak je de perfecte smoothie?
De lekkerste lente smoothies
Smoothies met bevroren fruit
Smoothiebar huren

Oranje EK smoothie – Vier je oranjefeestje als een koning

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: