Smoothie bevroren fruit – De ULTIEME handleiding!
Smoothie met diepvriesfruit maken; do or don’t? Er is veel discussie over of een smoothie met bevroren fruit wel of niet een goed idee is. Ons antwoord is volmondig: Ja! Het is in veel gevallen zelfs aan te raden om een smoothie met bevroren fruit te maken. Bovendien zit bevroren fruit (nog) boordevol voedingstoffen, is goedkoper en gemakkelijker – daarnaast blijft het in de vriezer maanden goed, zodat je altijd fruit in huis hebt als je zin hebt in een smoothie! Direct naar de recepten
In dit artikel gaan we in op onze beste 7 tips en tricks als het gaat om bevroren fruit in je smoothie. Vergeet zeker niet tip 7 te lezen voordat je begint met blenden. Oh en mocht je een beginner zijn op het gebied van smoothies maken: hoe maak je eigenlijk een goede smoothie?
1. Bevroren fruit = perfect fruit
Het diepvriesfruit wat je in de supermarkt kan kopen is op het perfecte moment ingevroren. Namelijk precies toen het op zijn rijpst was en het fruit de meeste voedingsstoffen bevatte. Zo zit diepvriesfruit nog vol vitamines en mineralen; vaak zelf meer dan in vers fruit wat langer in de supermarkt ligt. Daarentegen verliezen verse producten helaas veel voedingsstoffen door de blootstelling aan zuurstof. Supermarkten als de Albert Heijn, Lidl en Jumbo hebben een uitgebreid assortiment diepvriesfruit dat perfect te gebruiken is voor je smoothies. Al onze smoothie recepten kun je maken met diepvriesfruit.
2. Textuur
Textuur klinkt wel erg haute cuisine hé? Maar door bevroren fruit toe te voegen aan je smoothie krijg je écht een betere textuur. Je smoothie wordt kouder (ideaal in de zomer!) en dikker dan met (alleen) vers fruit. Met de juiste hoeveelheid bevroren fruit kan een smoothie zo dik worden dat het lijkt op een ijsje; de smoothiebowl of nicecream genoemd.
3. Altijd in het seizoen
Het voordeel van diepvriesfruit is dat het op het optimale moment geplukt is en niet buiten het seizoen gekweekt is, zoals veel van het ‘verse’ fruit dat tegenwoordig verkrijgbaar is in de supermarkt. Door ingevroren fruit te gebruiken kan je zo altijd een heerlijke bevroren aardbeien smoothie maken. Wij vinden bevroren aardbeien meestal helemaal niet lekker als je ze laat ontdooien en zo op eet, maar in een smoothie zijn ze dan wel weer geschikt!
4. Smoothie met bevroren fruit gaat voedselverspilling tegen
Gooi jij stiekem toch regelmatig wat overrijp (lees: rot) fruit weg? Zonde! Bevroren fruit blijft maanden goed in de vriezer tot wanneer jij het nodig hebt. Heb je dus fruit over waar je op dat moment geen doel voor hebt: nooit weggooien! Vries het in om het later in je smoothie te gebruiken (lees tip 5 hieronder). Bovendien is diepvriesfruit een methode om het overschot aan fruit op te vangen. Een groot gedeelte van ons Hollands fruit wordt zo ingevroren waardoor exportkosten relatief laag blijven. Daarom is diepvriesfruit meestal ook goedkoper dan vers fruit.
5. Het invriezen van fruit
Hoe kun je fruit het beste invriezen? Ten eerste was je het fruit en laat het uitlekken op een theedoek of keukenpapier om te voorkomen dat het teveel aan elkaar gaat plakken in de vriezer. Daarna schil je het fruit, haal een eventuele pit eruit en snijdt het fruit in blokjes of partjes. Ten slotte laat je het fruit plat invriezen, het liefst zo ver mogelijk achter in de vriezer. Ook handig: vries kant en klare porties fruit in met behulp van ziplock zakjes of bakjes, plak er een sticker met datum op en je hebt een voorraad smoothie fruit voor het pakken. Handig!
6. Welk fruit is geschikt?
Het meeste fruit is zeer geschikt om in te vriezen. Maar Onze topfavoriet is: Mango! Mango geeft een fantastische romige textuur aan je smoothie en is heerlijk van smaak. Verder kan je heel goed het bevroren rood fruit uit de supermarkt gebruiken voor je smoothie. Vooral bij bevroren frambozen kunnen er soms wel wat pitjes in je smoothie terecht komen (vinden wij helemaal niet erg). Wat is verder geschikt fruit: perzik, aardbei, banaan, blauwe bessen, ananas, meloen, nectarines.
7. Niet eerst ontdooien!
Je hoeft het fruit niet eerst de ontdooien voordat je het in de blender doet, liever niet zelfs! Een smoothie met bevroren fruit zorgt er namelijk voor dat je smoothie gelijk lekker koud is, en zoals eerder genoemd zorgt vriesfruit voor een goede textuur. Gewoon zo uit de vriezer de blender in dus!
Twee dingen waar je wel op moet letten:
- Kan je blender het aan? Voor een kwaliteitsblender is bevroren fruit geen probleem, een wat goedkopere blender kan wat moeite hebben met hard bevroren fruit (vooral als het wat grotere stukken zijn). Laat in dit geval het fruit half ontdooien in de koelkast.
- Gebruik niet alleen maar bevroren fruit want dan kan je smoothie weleens veel te dik worden, of wil je blender zelfs niet meer draaien. Hier geldt; oefening baart kunst. Als je smoothie te dik wordt, doe er een scheutje water of ander vloeistof bij.
Hopelijk heb je wat aan deze tips en ga je een eigen smoothie met diepvriesfruit maken. Hieronder drie makkelijke smoothie recepten met diepvriesfruit. We zijn heel benieuwd naar jullie tips en bevroren fruit smoothie creaties!
Smoothie maken diepvriesfruit – recepten
Smoothie diepvriesfruit Mango
recept voor 2 glazen
100 gr. Mango
100 gr. Aardbei
1 Wortel
300 ml Sinaasappel
Bekijk onze beste recepten voor mango smoothies!
Smoothie diepvriesfruit Rood fruit
recept voor 2 glazen
200 gr. Rood fruit (vaak een bevroren mix aan rood fruit)
1 Banaan
Goeie scheut Yoghurt / Kokosyoghurt
250 ml Sinaasappelsap
Smoothie diepvries Spinazie
recept voor 2 glazen
150 gr. Mango
150 gr. Ananas
Handvol Spinazie
Stukje Gember (naar smaak)
250 ml Water
Bekijk onze beste recepten voor spinazie smoothies!
Aanbevolen artikelen
Een perfecte smoothie maken doe je zo!
Smoothie recepten
Smoothiebar huren