Suiker in smoothies: tips voor een gezonde smoothie!

Suiker in smoothies, hoe zit dat nou? Is een smoothie per definitie een suikerbom en dus net zo ongezond als het drinken van een blikje cola? In fruit zit suiker. En in een smoothie zit (meestal) veel fruit. Dus het klopt dat een smoothie een behoorlijke suikerbom kan zijn. De vergelijking met een blikje cola gaat wat ons betreft mank omdat een goede smoothie naast suiker ook vezels, vitamines en mineralen bevat. Je krijgt dus zeker niet alleen lege calorieën binnen.

Het is natuurlijk lekker (en gezond!) om af en toe een smoothie met banaan, mango en aardbei te drinken. Toch raden wij een 100% fruit smoothie ook vooral aan binnen een gezond leefpatroon. Beschouw het als een lekkere traktatie of als een energie boost voor het sporten. Maar niet om onbeperkt van te drinken als je een wat minder actieve levenspatroon op nahoudt of als je bijvoorbeeld op de kilootjes wilt letten.

Groene smoothies: een ander verhaal!

Als je fruit (gedeeltelijk) gaat vervangen door groente wordt het weer een heel ander verhaal. Groente is zelfs nog gezonder dan fruit en bevat van nature heel weinig suiker, maar wel veel belangrijke voedingsstoffen. Bovendien voeg je door groente ook vezels aan je smoothie toe. Deze vezels zorgen er voor dat de suikers langzaam opgenomen worden en voorkomen een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel (en de bekende suikerdip). Check onze blog voor meer tips voor het maken van een gezonde (groen) smoothie.

Vermijd sap in je smoothie

Wil je nou toch een lekkere fruit smoothie drinken die wat minder suiker bevat? Vervang de appel- of sinaasappelsap door water. Of nóg lekkerder: door kokoswater! Super hydraterend, boordevol voedingstoffen (electrolyten, kalium, magnesium en vitamine C) en bevat een stuk minder suiker dan vruchtensap. Ook een plantaardige melk, zoals amandelmelk, is een goeie optie. Als je dan ook nog kiest voor fruit wat van nature wat lager in suiker is, dan houdt je het suikergehalte in je smoothie in toom. Hoog in suiker zijn bijvoorbeeld banaan, mango en ananas. Lager in suiker zijn aardbei, framboos, bessen en limoen.

Wil je graag wat minder suiker in je smoothie? Probeer dan onderstaand smoothie recept. Simpel maar heerlijk fris en gezond:

  • 50 ml kokoswater (of amandelmelk)
  • 150 gram frambozen (of bessen of aardbei)
  • scheutje limoen

Om het toch wat zoeter te maken, voeg je een (stukje) banaan i.p.v. puur vruchtensap toe. Cheers!


Lees ook:
Smoothies met diepvriesfruit – de ultieme handleiding
Groene smoothies: wij zijn fan van groene smoothies!
Smoothiebar huren

Suiker in Smoothies: tips voor een gezonde smoothie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: