Zijn bananen gezond?

Zijn bananen gezond?

Zijn bananen gezond? Banaan is één van de populairste fruit soorten in Nederland. Dat is één ding dat zeker is. We eten namelijk ruim 20 gram banaan per dag in Nederland. Dat zijn door heel Nederland samen 720 miljoen bananen. En ja bananen zijn ook gezond.

Bananen zijn gezond, maar waarom eigenlijk?

Bananen zijn super gezond. Banaan zit namelijk vol met voedingsvezels, kalium en is een bron van vitamine B. Maar waar is dat allemaal goed voor? Je kunt ieder moment van de dag een banaan eten. Een banaan zorgt ervoor dat je je goed kan concentreren. Daarom eten veel sporters voor of tijdens de hun wedstijden of trainingen een banaan. Het kalium van de banaan geeft je prestatie namelijk een enorme boost. Kalium zorgt er namelijk voor dat je spieren gezond blijven en goed functioneren. Ook geeft een banaan veel energie omdat er een hoog gehalte koolhydraten en natuurlijke suikers in zitten. En nog een kleine fun fact, heb jij veel stress of zenuwen voor een wedstrijd of prestatie? Neem dan een banaan dat helpt tegen de zenuwen! Kalium is niet alleen goed voor sport prestaties, maar ook voor je bloeddruk en je hartfunctie. Naast kalium zitten er ook veel vitamine B6 en vezels in een banaan die helpen om diabetes type 2 te voorkomen.

Ga direct naar een lekker banaan smoothie recept.

Wel zitten er ook veel fruitsuikers in een banaan dus pas op dat je er niet te veel van eet. Maar een half banaantje in een smoothie kan geen kwaad. 

Leuke weetjes over bananen: Wist je dat…

  • Er meer dan 1000 soorten bananen bestaan? Wel 1000 soorten! Iedereen kent de Cavendish – banaan. Terwijl de Blue Java banaan perfect geschikt is voor bananenijs en de Black Macubu is rijp als hij zwart is. De Burro banaan die een vierkante zijkant heeft smaakt zelfs licht naar citroen. En dan hebben we nog lang niet alles gehad. Best gek he!
  • Bananen bessen zijn? Het is misschien verassend maar botanisch gezien worden bananen als bessen beschouwd omdat bananen zijn afgeleid van een enkele bloem met meer dan één eierstok waardoor ze een samengevoegde vrucht zijn. 
  • Een bananenboom eigenlijk helemaal geen boom is? We noemen het een ‘bananenboom’ maar het is eigenlijk een plant. Het is wel s ‘werelds grootste kruid, vandaar de verwarringen met een boom. 
  • Je waarschijnlijk al je hele leven een banaan verkeerd open maakt? Pak jij altijd de banaan bij het steeltje en probeer je hem dan te knakken? Dan ben jij ook schuldig. Het kan namelijk veel makkelijker. Als je de banaan aan de bovenkant (tegenover het steeltje) de banaan pakt en daar knijpt dan gaat de banaan ook open. 

Bananen smoothie recept:

Bananen zijn een geliefd ingrediënt in onze smoothies. Banaan maakt je smoothie namelijk zoet en geeft een fijne romige structuur die we zoeken. Is een banaan bruin vlekkerig en niet meer lekker om zo te eten, gooi hem in je blender (en vooral niet in je afvalbak)! Hoe bruiner, hoe zoeter.

Bananen smoothie voor 2 personen:

  • 2 bananen
  • 1 eetlepel pindakaas
  • 200 ml amandelmelk
  • 3 ijsblokjes

Tip: bruin gevlekte bananen in je smoothie maken hem extra zoet

Bereiding:
Alle ingrediënten in de blender mixen tot een glad geheel en klaar is je bananen smoothie. Genieten maar!

Hoeveel feitjes van de banaan wist jij al? Heb jij nog een leuk feitje over de banaan die ontbreekt of heb jij de smoothie zelf gemaakt? Deel dit dan op social media en tag ons #shakesonwheels.

Zijn bananen gezond?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: