Na het wisselvallige weer van de afgelopen paar weken, lijkt de zomer eindelijk echt voor de deur te staan. En hoe kan je nou beter deze zonnige dagen vieren, dan met een heerlijke zomer smoothie. Maar hoe maak je een zomer smoothie? Gelukkig hebben wij voor jou een lijstje gemaakt met typisch zomer fruit, wat écht niet kan ontbreken in een heerlijke zomer smoothie.

Sinaasappel smoothie

Met sinaasappels kan je tientallen verschillende smoothies maken. Deze vrucht is, ook als sinaasappelsap, gemakkelijk te combineren met allerlei verschillende fruitsoorten. Daarnaast is het voor smoothies ook belangrijk dat je ook een vloeibaar ingrediënt toevoegt, en sinaasappelsap is daar zeer geschikt voor.

De vrucht komt van oorsprong uit China en zijn net als citroenen een citrusvrucht. De fruitsoort heeft veel zon nodig en groeien dus, aan sinaasappelbomen, in warme zonnige gebieden. In Nederland zijn sinaasappelen het gehele jaar verkrijgbaar maar in het voorjaar, najaar en in de winter komen deze vaak uit gebieden rondom de Middellandse Zee. In de zomer worden de vruchten voornamelijk geïmporteerd uit Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Voor de 20e eeuw werden sinaasappels als een duur gerecht gezien en werden deze ook alleen tijdens bijzonder gelegenheden gegeten.

Sinaasappels zitten bomvol gezonde voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Voornamelijk het hoge gehalte aan vitamine C maakt de sinaasappel heel gezond. Deze vitamine helpt namelijk bij het versterken van het immuunsysteem. Ook helpt deze vitamine bij het opnemen van ijzer, wat ervoor zorgt dat bloedarmoede voorkomen kan worden. Daarnaast bevatten sinaasappels ook hesperidine, wat een bloeddrukverlagende functie heeft.

Voor mensen met diabetes type 1 of 2 hebben sinaasappels ook een positieve werking. De vrucht bevat veel vezels en uit onderzoek blijkt dat diabetespatiënten een stabielere bloedsuikerspiegel hebben wanneer ze genoeg vezels binnenkrijgen. Voor de bloedsuikerspiegel kunnen sinaasappels dus ook een voordelige bijdrage leveren.

Recept 2 glazen

450ml sinaasappelsap

200 gram aardbeien

1 avocado

Aardbei smoothie

Aardbeien zijn een van de meest populaire fruitsoorten in Nederland. Ze staan niks voor niks in de top tien van Nederland. Dat deze vrucht populair is, is ook te zien in de verschillende smoothies die er mee gemaakt worden. Met aardbeien als smaakmaker zit je altijd goed.

 De vrucht komen oorspronkelijk uit Amerika, Aziatische- en Europese landen. Ondanks dat de aardbei tegenwoordig wereldwijd het hele jaar door wordt geteeld, blijft het een echte zomer fruit. Vandaar ook de bijnaam ‘zomerkoninkje’. Nederland teelt ongeveer 60 miljoen kilo aardbeien per jaar. Een groot deel daarvan wordt in kassen geteeld. Binnen de EU staat Spanje bovenaan het lijstje van aardbeienproducent. Nederland staat op de zevende plek. Aardbeien vallen, net zoals bessen en frambozen, onder ‘zacht’ fruit en zijn, vanwege de heerlijke smaak, zeer geschikt voor lekkere smoothies.

Naast de heerlijke smaak, zitten aardbeien ook nog eens vol met goede voedingsstoffen. De vrucht bevat, op de kiwi na, de meeste vitamine C van de populaire fruitsoorten. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën, dragen ze bij aan de foliumzuur inname en zijn ze rijk aan mineralen en antioxidanten. Samen met andere fruitsoorten, staan de aarbeien in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Aardbeien zijn ook een zeer geschikt ingrediënt voor bijvoorbeeld ontbijt smoothies, waar je de dag goed mee kan beginnen.

Recept 2 glazen

100 gram mango

100 gram aardbei

1 wortel

300ml sinaasappelsap

Perzik smoothie

Perziken zijn ideaal voor je smoothie. Hoewel je perziken misschien niet vaak tegenkomt in smoothies, is de vrucht een echte smaakmaker. Met de sterke zoete smaak, worden je smoothies heerlijk. 

De vrucht is het gehele jaar verkrijgbaar, maar blijft echt fruit voor het zomerseizoen (juni – september). De vrucht is afkomstig uit onder andere Griekenland, Zuid-Afrika, Spanje, Frankrijk, Chili en Italië. Door de naam zou je kunnen denken dat de vrucht oorspronkelijk uit Perzië komt. De vrucht zelf komt uit Zuid-Azië, maar toen de romeinen deze vrucht tegenkwamen in Perzië (tegenwoordig Iran), bedachten ze de naam Prunus Persica. Dit betekent Perzische pruim. Vanwege de harde pit in het midden vallen perziken onder de steenvruchten

Tip voor het verwijderen van de pit

Halveer de vrucht door rondom de pit te snijden. Het vruchtvlees zal gemakkelijk loslaten van de pit. De zachte schil van de perzik is eetbaar, maar als je het wil verwijderen, kan dat gemakkelijk met een mes.

In de perzik zitten geen verzadigde vetten, wat de vrucht gezond maakt voor je hart en bloedvaten. Daarnaast zuivert de vrucht ook je lichaam vanwege de vele vezels die de vrucht bevat én kalium. Wat goed is voor het afscheiden van afvalstoffen in je nieren. Daarnaast kan Kalium ook je zenuwprikkelgeleiding onder controle houden. Ook zitten perziken bomvol vitamines (B, C, E, K), mineralen, antioxidanten én bevatten ze weinig calorieën. Zowel de perzik als de wilde perzik zijn gezond. Het enige onderscheid tussen de twee is de smaak: wilde perziken hebben een sterkere smaak.

Recept 2 personen

2 perziken

Grote hand aardbeien

1 banaan

250ml sinaasappelsap

Mango smoothie

Mango’s staan bekend om hun frisse en zoete smaak. Naast dat deze smaak ideaal is voor een smoothie, zorgt de mango er ook voor dat de smoothie wat dikker wordt. Extra handig dus!

Mango’s komen oorspronkelijk Oost-Azië, in het Himalaya gebied. Momenteel is India de grootste producent, máár bijna alles van de oogst blijft in het land zelf. Gelukkig worden mango’s ook nog in andere landen in Zuid- en Zuidoost-Azië geproduceerd én in delen van Oost-Afrika en Zuid-Amerika. De mango’s in Nederland komen voornamelijk uit Brazilië én zijn het hele jaar verkrijgbaar. In bepaalde periodes kunnen de mango’s ook uit Ivoorkust of Peru komen.

Mango’s zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Zo zitten er diverse mineralen in de vrucht en vezels. Ook is de vrucht rijk aan vitamine A, B én C. Deze vitamines zorgen op hun beurt voor een beter immuunsysteem. Het hoge gehalte aan Bètacaroteen in de mango, kan bijdragen aan gezonde cellen in onder andere de darmen en longen. Daarnaast hebben mango’s ook een gezonde werking op de spijsvertering, vanwege de spijsverteringsenzymen die zich in de vrucht bevinden. Ten slotte bevorderen mango’s ook de gezondheid van de huid.

Recept 2 glazen

200 gram mango

Grote hand aardbeien

250ml sinaasappelsap

1 Banaan

Met dit zomerfruit kan jij deze zomer jezelf en je vrienden trakteren op heerlijke en gezonde zomer smoothies. Experimenteer ook zeker zelf met deze ingrediënten en maak je eigen geweldige zomer smoothie.

Geniet van de zon met heerlijke zomer smoothies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: